Brysselbröd

2011-08-12

Det här är mitt absoluta favoritbröd just nu! Dagen innan vi skulle åka och hälsa på min kompis i Bryssel uppstod det. Därför blev det ett Brysselbröd :)

Brysselbröd, 2st. Tid: ca 3 timmar.
25g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk brödsirap
1,5 tsk salt
1,5 tsk kummin
1 dl surdegsgrund
6 dl fint rågmjöl
4,5 dl vetemjöl special
2 dl russin

Smula jästen i en bunke, blanda med vatten, sirap, salt och kummin. Lös surdegen i degspadet. Blanda i mjölet och arbeta degen smidig i ca 5 minuter. Blanda i russinen. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.


Såhär såg degen ut före och efter första jäsningen.

Häll ut degen på mjölat bakbord, dela i två delar. Dra ut degen lite grann och vik dubbel några gånger. Forma till ett bröd, rulla i rågmjöl och lägg på plåt. Jag brukar lägga dem med skarven uppåt för att de ska kunna spricka fint i ugnen sen. Jäs ytterligare ca 30-60 min under bakduk. Håll koll på jäsningen! Sätt ugnen på 225 grader.

Före och efter andra jäsningen.

Den här gången gick det jättefort! Man brukar säga att dom ska jäsa till dubbel storlek och det hade mina gjort redan efter en halvtimma. Det beror lite på hur pigg surdeg man har. Låter man bröden jäsa för länge kan dom flyta ut och bli platta. Så jag gräddade mina efter 30 min.

För att hjälpa skorpan lite på traven brukar jag ha en ugnssäker form med is i på plåten, det ger bröden lite extra ånga och en hårdare och finare skorpa.


Is-skål.

Grädda bröden i ca 30 min. Vill man vara extra noga kan man använda en stektermometer och kontrollera att de är klara genom att de fått en innertemperatur på 98 grader.

FÄRDIGT!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback