Dagens: Glykemiskt index, GI

2011-08-10

Vad är GI egentligen?

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur ett livsmedels sammansättning och egenskaper påverkar kroppens blodsocker. Snabba kolhydrater som ex vitt bröd och godis, har högt GI och höjer blodsockret snabbt vilket gör att kroppen tillverkar massa insulin. Insulinet tar snabbt in sockret från blodet till cellerna vilket ger en ”blodsockerdipp” ganska snabbt efter intag (finns alltså väldigt lite socker kvar i blodet). Långsamma kolhydrater som fulkornsbröd och bönor, har lågt GI. Dessa höjer blodsockret långsamt vilket gör att kroppen inte släpper ut lika mycket insulin (som tar bort sockret från blodet) och därför får man inte samma ”blodsockerdipp”.



GI togs först fram för diabetiker som ett sätt att hjälpa dem att hålla sitt blodsocker under kontroll. Men livsmedel med lågt GI har visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, motverka fetma och sänka kolesterolvärdet i blodet.

Egenskaper som ger ett livsmedel lågt GI-värde:
-Hel struktur, ex hela frön och korn. Hel potatis har lägre värde än potatismos.
-Råa frukter och grönsaker har lägre värde än varma och tillagade.
-Sura livsmedel som ex surdegsbröd, vinäger och citrusfrukter har lägre GI.

Exempel på livsmedel med högt GI-värde:
Vitt bröd, socker, couscous, vitt klibbigt ris, pommes frites, snabbmakaroner, kakor, bullar, vindruvor och melon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback