Dagens: Nitriter?
2011-09-30
Charkprodukter är kött som beretts och behandlats på olika sätt. Nu för tiden är de alla röda/rosa, fina och ser lockande ut. Så har det inte alltid varit. Jag minns allt att när jag var liten och fick julskinka hos mormor så var den faktiskt grå. Men vad har hänt? Har grisarnas kött ändrat färg på 20år?
Nej, självklart inte. Däremot har mängden tillsatser i vår mat förändrats. Kött kan obehandlat bli grått, villket jag tidigare skrivit om här. I dagsläget är en av de vanligaste tillsatserna i charkprodukter nitriter*. Nitriter hindrar köttet från att oxidera och ger det en mikrobiologisk säkerthet. T.ex. hindrar de att den fruktade bakterien clostridium botulinum kan växa där, men framförallt ger det köttprodukten en röd/rosa tilltalande färg och förhindrar att det blir naturligt grått.
*Nitrit är ett slags salt, betecknas som E250 i innehållsförteckningar.
*Nitrit är ett slags salt, betecknas som E250 i innehållsförteckningar.
Kommentarer
Postat av: Paulina
Det e-ämnet ska jag kolla efter i framtiden. Intressant, hur tillsätter man det? Sprayar man köttet eller matar man djuren med det?
Postat av: Emelie
Det tillsätts när man bereder själva köttet efter slakt. Om jag förstått rätt så injicerar man det ofta, eftersom att det är mitt i köttet som syrebristen oftast uppstår och köttet blir grått först.
Men i charkprodukter som t.ex. viss skinka, salami och olika korvar så finfördelas köttet och tumlas sedan ihop med sina ingredienser och då tillsätts det säkert samtidigt som man har i allt annat.
Trackback