Äpple- och välnötsbröd
2010-02-28
Det har blivit sån himla fart på min surdeg, hej vad det bubblar. Efter en natt i sitt gömme över kylen hade den jäst till tredubbel storlek.

Så idag testade jag att baka Martin Johanssons Äpple- och valnötsbröd! http://paindemartin.blogspot.com/2009/04/med-apple-och-valnot.html Dock bakade jag med äppelmust istället för juice och gräddade det lite kortare. 10 min 250 och 10-15 min på 200 grader.

Sååååå gott det blev! Är nog det godaste brödet jag bakat :)
Kvällens mat blev soppa för att slippa ödsla så mycket tid på maten när man egentligen inte har tid att göra något annat än att läsa. Blev faktiskt väldigt gott!
3 portioner
Rapsolja
1 vitlöksklyfta
ca 1 liter vatten
3 Palsternackor
5 mellanstora blomkålsbuketter
1 liten burk majs
1 dl röda linser
1 buljongtärning
Salt och peppar
1 pkt bacon
Lite persilja
1. Dela blomkålen och palsternackan i mindre bitar/ tärningar. Fräs i oljan och vitlöken.
2. Häll på vatten (gärna kokt om du har vattenkokare) så att det täcker grönsakerna. Låt koka i ca 5 min.
3. Ha i linserna, majsen och grönsaksbuljongen, ev mer vatten. Låt koka tills allt är mjukt, ca 5-10 min till.
4. Ta grytan av plattan och mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten. Soppan kan behöva ganska mycket salt.
5. Stek baconen.
6. Häll upp soppan, garnera med bacon och persilja. Viola! Servera med gott bröd.
Tips: det är lättare att äta baconen om man klipper den i mindre bitar innan man steker den.
Läckande pajskal?
2010-02-16

Om man bakar paj och vill försäkra sig om att fyllningen inte ska läcka igenom så kan man pensla insidan med ägg innan man förgräddar pajskalet. Funkar fint!
Sötpotatis
2010-02-13

Sötpotatis används mycket i USA, bla. till sweet potatoe pie som är en efterätt smaksatt med muskotnöt. Potatisen har en orange färg och blir mjuk och lite mosig när den kokas. Den innehåller karotenoider sen ger den dess orangea färg. Karotenoider är antioxidanter och kan omvandlas av kroppen till provitamin A. När potatisen kokas omvandlas 75% av stärkelsen till maltos (en sockerart) av ett enzym som finns i potatisen. Detta gör att den smakar väldigt sött. God att ha i soppor, mos och gratänger.