Ska du baka? Står det att du ska ha bikarbonat? Har du inget?
Ingen fara! 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
Om man vill experimentera ska man tänka på att bakning med bikarbonat kräver
någon slags syra i degen. Exempelvis fil, sirap eller lingonsylt.

Rip off?

2011-02-27

Lotta Djossou
Lindex


25 gram jäst
1,5 tsk salt
1 msk brödsirap
1,5 tsk kummin
4,5 dl ljummet vatten
(1 dl surdegsgrund)
4 dl rågsikt
2 dl havrekli
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke, lös upp i vattnet. Blanda i salt, sirap, kummin (och surdegen). Ha i mjölet och grynen lite i taget och knåda degen smidig (ca 5 min med elvisp/assistent). Jäs i 1 timme under bakduk.

Dela degen i två delar på ett möjlat bakbord. Vik varje deg dubbel några gånger och forma till bröd. Rulla bröden i mjölet. Om man vill kan man blanda ut lite vatten med sirap och pensla bröden med innan du strör på havregryn.

Sätt ugnen på 225 grader.

Jäs i ytterligare ca 1 timme. Men håll koll på bröden, ibland går det snabbt! Om de börjar bli platta och om degen inte "studsar" tillbaka när du trycker in ett finger så är det dags att grädda dem.

Grädda i ca 30 min (98 grader om du har baktermometer).

Färdigt!

På repeat

2011-02-17

Fredrika Stahl – Rocket Trip To Mars

Varde ljus.

2011-02-13
Har precis beställt en ny vardagsrumslampa.

Om

Min profilbild