Havre och kummin
2011-02-17

25 gram jäst
1,5 tsk salt
1 msk brödsirap
1,5 tsk kummin
4,5 dl ljummet vatten
(1 dl surdegsgrund)
4 dl rågsikt
2 dl havrekli
2 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, lös upp i vattnet. Blanda i salt, sirap, kummin (och surdegen). Ha i mjölet och grynen lite i taget och knåda degen smidig (ca 5 min med elvisp/assistent). Jäs i 1 timme under bakduk.
Dela degen i två delar på ett möjlat bakbord. Vik varje deg dubbel några gånger och forma till bröd. Rulla bröden i mjölet. Om man vill kan man blanda ut lite vatten med sirap och pensla bröden med innan du strör på havregryn.
Sätt ugnen på 225 grader.
Jäs i ytterligare ca 1 timme. Men håll koll på bröden, ibland går det snabbt! Om de börjar bli platta och om degen inte "studsar" tillbaka när du trycker in ett finger så är det dags att grädda dem.
Grädda i ca 30 min (98 grader om du har baktermometer).
Färdigt!
Kommentarer
Trackback