Dagens: Ta hand om oljan!
2012-01-16

Vet du att matolja, specielt olivolja, är ett känsligt livsmedel? Olivolja innehåller jättenyttiga fleromättade fettsyror. Detta fett är nyttigt för kroppen (i rimlig mängd!) men tar man inte hand om oljan kan den oxidera. Det innebär att fettsyrorna förändras och fettet kan härskna ("ruttna"). Oljan får en obehaglig doft och smaken förändras. Fettsyrorna oxiderar när de kommer i kontakt med syre och denna reaktion påskyndas av ett flertal faktorer: höjd temperatur, ljus (solljus som lampljus), vissa metaller och tillgång till syre. Fina oljor har därför ofta en mörk glasflaska.
Olja förvaras bäst på följande sätt:
* I mörker
* Svalt
* Väl förslutet
* I glasflaska
Att ha matoljan i en ljus genomskinlig flaska brevid spisen är alltså inte att rekommendera ;)
Fleromättad: Fettsyran innehåller dubbelbindningar som gärna reagerar med andra ämnen som kommer i närheten. Den är omättad. Mättade fettsyror som finns t.ex i smör reagerar inte alls lika lätt.
Kommentarer
Trackback