Charkprodukter är kött som beretts och behandlats på olika sätt. Nu för tiden är de alla röda/rosa, fina och ser lockande ut. Så har det inte alltid varit. Jag minns allt att när jag var liten och fick julskinka hos mormor så var den faktiskt grå. Men vad har hänt? Har grisarnas kött ändrat färg på 20år? 



Nej, självklart inte. Däremot har mängden tillsatser i vår mat förändrats. Kött kan obehandlat bli grått, villket jag tidigare skrivit om här. I dagsläget är en av de vanligaste tillsatserna i charkprodukter nitriter*. Nitriter hindrar köttet från att oxidera och ger det en mikrobiologisk säkerthet. T.ex. hindrar de att den fruktade bakterien clostridium botulinum kan växa där, men framförallt ger det köttprodukten en röd/rosa tilltalande färg och förhindrar att det blir naturligt grått.

*Nitrit är ett slags salt, betecknas som E250 i innehållsförteckningar.

I påskas fick vi en väldigt fin påskpresent av svärmor. Pengar att gå ut och äta för. Nog en av de bästa presenterna man kan få. Jag och finast gick till Hambergs och hade en av de bästa kvällarna på länge.




Min nya ring som jag fyndade på loppisen förra lördagen fick följa med.




Om det var gott?

Mår du illa? Ta en halstablett!
Förr när många fiskare var ute länge på havet kunde det hända att de blev åksjuka eller illamående. Då använde de sig av mintpastiller/menthol för att inte kräkas. Kräkreflexen  hämmas nämligen av mint.
Mint-halstabletter = Fiskarens vän.

Höstmarknad

2011-09-26
I lördags var vi på skansens höstmarknad. Hur mysigt som helst! Fullt med "hemslöjdsgrejer", god mat och utklädda människor. Vi inledde med varsin kanelbulle och att inhandla en burk honung.

Sen blev det nya snuffsar (fårskinnstofflor) och kola.

Överallt fick man smaka.

Men det blev riktig  lunch också. Kroppkakor, så himla gott!

Ingen diskmaskin här inte.

Hökrig för dem som ville!

Sen blev det en prommenad och sitta och njuta av den fina solen. Härligt!
Kvällen bjöd även den på fina grejer: jättegod middag och trevligt sällskap i Sätra.

Vållullal? Varför har asiater ofta så svårt att säga R?



När vi är 0-4 månader har vi en kritisk period för när det gäller att lära sig att känna igen och identifiera ljud. Under denna period är det ytterst ovanligt att ett asiatiskt barn hör ett europeiskt R-ljud, därför har de senare i livet svårt att höra skillnad på L och R.

IKEA

2011-09-22
Efter en riktigt intensiv pluggperiod, som avslutades med två tentor på tre dagar, är hjärnan nu mos. Behövde verkligen göra något helt annat. Eftersom vi numera är fyra i lägenheten istället för två så åkte vi till IKEA för att komplementera med både det ena och andra. Det va najs!












På repeat

2011-09-16



Edward Sharpe & The Magnetic Zeros – 40 Day Dream
Man glömmer lätt bort att man har så många gamla godingar.



Hål i tänderna kan bli till på två olika sätt. Dels genom att tänderna urlakas av sura livsmedel eller återkommande kräkningar och dels pga kariesbakterier. Karies ökar nedbrytningen av kolhydrater (socker) i munnen. När sockret bryts ner bildas mjölksyra som sänker pHt (det blir surt!) i munnen vilket gör att tänderna avmineraliseras. När detta sker bildas små vita fläckar på tänderna. Dessa kan dock försvinnna igen om man sköter sina munhygienen, så länge det inte har bildats ett riktigt hål. Faktorer som hämmar karies är flour, mycket saliv och kalcium. Därför kan det vara bra att avsluta sin måltid med en liten ostbit ;)

Kakfat

2011-09-13
Av en kaffeservis kan man göra ett fint kakfat.


Vad är feberfrossa egetligen?



I hjärnan sitter kroppens termostat som i vanliga fall är inställd på 36-37,5 grader. När man blir sjuk är ett av kroppens försvar att höja kroppstemperaturen, dvs vi får feber. Termostaten ställs då istället in på en högre temperatur, ex 38-40 grader. Om termostaten står på 39 men vi endast har 37 grader i kroppen kommer det att kännas som att vi fryser. För att snabbt höja kroppstemperaturen kommer vi då börja huttra. Vi får ofrivilliga muskelsammandragningar. Detta aktiverar musklerna och skapar värme. Därför får man ofta frossa i början av ett sjukdomsförlopp eller när kroppen försöker höja temperaturen extra mycket.



Idag har jag pysslat om min sjukling, sålt varor på loppis till förmån för "Läkare utan gränser". Det var svårt att bara sälja och inte köpa. Så det blev en klänning, ring, örhängen och en lampskärm till mig med. Riktiga fynd!




Sen sjöng vi på universitetstrappen, lyssnade på manskör, blandkör, sambaorkester och spelmanslaget. För vissa blev det t.o.m lite vals ;)

Behöver du snyta dig när du är ledsen?
När man gråter rinner tårvätskan innåt mot den röda lilla "pluppen" närmast näsan. Det som vi inte gråter ut och som faller ner för kinden åker in genom en tårkanal vid den röda "pluppen" och ut i mitten av näsan. Därför blir man också snuvig om man är ledsen.

Vad är det egentligen?



Bulgur är hela korn av vete som man groddar, kokar och ångar innan de till sist får torka. Couscous däremot görs av endast den innersta delen av vetekornet, den som kallas frövita. Frövitan mals till ett riktigt fint pulver och blandas efter det med vatten till en deg som får torka. När denna är torr smulas den sönder till couscous. Jajjamen!

Ur ett hälsoperspektiv är bulgur att rekommendera framför couscous. Bulgur är en hel struktur medan couscous består av "mjöl" och är redan finfördelat. Bulgur har därför lägre GI vilket har en positiv inverkan på blodsockret. Bulgur har dessutom groddats vilket ger kornet extra näring.

Förlorar man 75% av sin värme genom huvudet när det är kallt?




Ja, det ligger en del sanning i det! (Vet dock inte om det är exakt 75%) Blodkärlen i kroppen reglerar sig efter hur varmt det är. Om det är kallt och vi fryser drar de ihop sig och slussar om blodet så att det rinner så långt in i kroppen som möjligt och inte kyls ner av den kalla luften. Därför blir vi blekare när vi fryser. Denna förmåga saknar kärlen på huvudet. Dessutom är det väldigt många kärl på skallen. Blodet som går upp till huvudet blir alltså nedkylt och vi tappar värme. Så glöm inte mössan nu när hösten kryper närmare!

Om

Min profilbild