På repeat
2012-01-25
Kaffeverket
2012-01-24
Perfekt myskväll igår!
Dagens: Spermier.
2012-01-23
Varför föds det konstant fler pojkar än flickor?

Det har visat sig att pojk-spermier faktiskt är snabbare än tjej-spermier. Men misströsta inte flickor (vi är bra också!)! Tjejspermier är faktiskt mer tåliga och klarar sig betydligt bättre i icke optimala förhållanden. Sådana förhållanden uppstår t.ex. när killar bär taighta byxor eller sitter med laptopen i knät så att pungen aka spermiefabriken värms upp för mycket. Det finns nämligen en anledning till att den hänger utanför kroppen -spemier gillar inte hög temperatur. Det sägs att detta gav utslag under 70-talets supertighta byxmode då unga föräldrar fick ovanligt många flickor.

Det har visat sig att pojk-spermier faktiskt är snabbare än tjej-spermier. Men misströsta inte flickor (vi är bra också!)! Tjejspermier är faktiskt mer tåliga och klarar sig betydligt bättre i icke optimala förhållanden. Sådana förhållanden uppstår t.ex. när killar bär taighta byxor eller sitter med laptopen i knät så att pungen aka spermiefabriken värms upp för mycket. Det finns nämligen en anledning till att den hänger utanför kroppen -spemier gillar inte hög temperatur. Det sägs att detta gav utslag under 70-talets supertighta byxmode då unga föräldrar fick ovanligt många flickor.
Smashing
2012-01-22

Har haft min favorit på besök i helgen! Det blev både shopping, mys, prat och restaurangbesök! Dessutom har det äntligen kommit lite ordentligt med snö, precis lagom mycket.

Vi åt etiopiskt där man skulle äta med händerna, mycket godare än det ser ut faktiskt ;)

Dagens: Ta hand om oljan!
2012-01-16

Vet du att matolja, specielt olivolja, är ett känsligt livsmedel? Olivolja innehåller jättenyttiga fleromättade fettsyror. Detta fett är nyttigt för kroppen (i rimlig mängd!) men tar man inte hand om oljan kan den oxidera. Det innebär att fettsyrorna förändras och fettet kan härskna ("ruttna"). Oljan får en obehaglig doft och smaken förändras. Fettsyrorna oxiderar när de kommer i kontakt med syre och denna reaktion påskyndas av ett flertal faktorer: höjd temperatur, ljus (solljus som lampljus), vissa metaller och tillgång till syre. Fina oljor har därför ofta en mörk glasflaska.
Olja förvaras bäst på följande sätt:
* I mörker
* Svalt
* Väl förslutet
* I glasflaska
Att ha matoljan i en ljus genomskinlig flaska brevid spisen är alltså inte att rekommendera ;)
Fleromättad: Fettsyran innehåller dubbelbindningar som gärna reagerar med andra ämnen som kommer i närheten. Den är omättad. Mättade fettsyror som finns t.ex i smör reagerar inte alls lika lätt.
Dagens: Grön pepparrot!
2012-01-15
Wasabi är en grön pepparrot som odlas i rinnande vatten i Japan och på en viss ö i Ryssland. Roten är väldigt känslig och varar endast två veckor efter skörd vilket gör den väldigt svår att transportera färsk. Pga dålig tillgång och hög efterfrågan är dessutom äkta wasabi väldigt dyrt.
På repeat
2012-01-12

Jo, jag tänker mig att det väldigt snart ska bli lite bättre fart här..
Home alone
2012-01-03
Uppe i fjällen för att få lite riktig vinter. Då passar knät på att bli inflammerat, så nu sitter jag här framför brasan och läser om tumörer medan de andra svichar ner i skidbackarna. Någon tyckte väl att jag behövde plugga..