Moccabryggare är farliga.

Så är det bara att kasta sig in i vardagen igen. Vardagen där varenda timme räknas och där dagarna ska fyllas med nyttigheter först och främst. Det känns kul att få något nytt att bita i men tungt att inte kunna styra sin egen tid på samma sätt som jag har gjort hela sommaren. Det har varit väldigt roligt att testa på att blogga, jag har fått massa positiv kritik och många fler som läser än jag trodde. Jag ska verkligen försöka att hålla den vid liv, men uppdaterandet kommer nog inte bli lika frekvent som det varit. Men jag vill!! Kommentera jättegärna, det  är superkul! Fråga om något är oklart eller om ni undrar något och snälla (!) säg till om ni hittar något fel :)

Det har varit en fantastisk sommar och jag känner mig riktigt utvilad och redo att kämpa lite till. Så "Hej!" sena kvällar och tidiga mornar!


Tycker mamma att du dricker för lite mjölk?



Vita fläckar på naglarna beror inte på kalcium- eller zinkbrist, även om det för många föräldrar är praktiskt att använda det som argument för att få barnen att dricka mjölk. Det vita är luftbubblor som uppstår i nageln när den får ett slag/hårt tryck mot sin tillväxtzon som befinner sig längst ner mot nagelbandet. Vilket t.ex. kan ske om man konstant trycker ner nagelbanden. Då nageln växer väldigt långsamt tar det lång tid innan den vita fläcken syns och då har man oftast för längesedan glömt att man faktiskt slog i den.


Men mjölk är nyttigt så drick det ändå!

Popaganda

2011-08-28
I går var som tre dagar. När vi kom hem efter 3,5 h tågfärd kändes det som att klockan redan var 17 fast hon var 12. Vi åt, bytte om och sen bar det av mot Sthlm och Popaganda.

Those Dancing Days



Fantastiska Jenny Wilson med Tensta Gospel Choir, maffigt!

Träffade flera gamla godingar och ett helt gäng med trevliga människor.

Delorian och langos á la beaver tail


Annika i Säkert! Ställde sig på en stol för att alla under 165 skulle få se vad hon hade för byxor på sig. 

Sen sprang vi vidare till en fantastiskt god middag hos fina vänner. Blev så till mig av allt att jag glömde att ta en endaste liten bild. Ett fruktansvärt fint sätt att avsluta ledigheten på.



UV-strålning hämmar immunförsvaret, vilket utnyttjas vid vissa sjukdomar där kroppens immunförsvar orsakat den inflammation som ger sjukdomen. Exempelvis vid psoriasis, akne och olika eksem. Därför kan man uppleva att vistelse i solen lindrar detta. Vissa mediciner man använder mot dessa tillstånd ökar därför kroppens känslighet mot UV-strålning, även fikon sägs kunna ha denna effekt. Men strålningens hämmande av immunförsvaret har också ett samband med utveckling av hudcancer. Så glöm inte att sola försiktigt ;)





Idag har jag fyndat jättefina, gamla kakburkar. Nu sitter jag och pysslar och lyssnar på Britta.

När vi solar producerar celler i underhuden ett brunt pigment som heter melanin (som jag tidigare nämnt här). Melanin är kroppens egna skydd och absorberar solens strålning så att den inte ska skada andra celler. Det är också melanin som gör att vi ser solbrända ut. När vi solar stimuleras dessutom de översta hudcellerna så att huden blir tjockare för att bättre stå emot solens strålar. 



Vad händer när vi bränner oss?
När vi blir brända av solen utsätter vi huden för mer strålning än den hunnit bygga upp ett skydd emot. Det är alltså UV-strålningen från solen och inte dess värme som skadar huden. Strålarna tar sig förbi melaninet och ner till de andra cellerna. Där skadar strålningen cellernas DNA och olika ämnen släpps ut och lockar till sig kroppens immunförsvar. Detta orsakar en inflammation i området. Blödflödet ökar, man svullnar, det hettar och ömmar om huden. Detta tar dock 4-6 timmar och därför känner man inte direkt att man bränt sig. Vid intensiv solning kan även hudcellerna förstöras vilket är anledningen till att man fjällar.

När cellernas DNA skadas produceras också ämnen som bryter ner kollagen i huden, vilket är orsaken till att man fortare får rynkor av att sola. Dessa ämnen påverkar även andra viktiga processer (celldöd, inflammation, sårläkning) och kan orsaka hudcancer. DNA-skadorna som uppstår kan kroppen oftast själv reparera men det kan ta upp till 2 dygn, därför är det viktigt att låta huden vila och vistas i skuggan mellan solpassen.

Kokos

2011-08-24
I hemstaden var det full fart idag. Mängder med god mat och delikatesser på den internationella matmarknaden.



Pappa köpte kokosberg.

Varför ser köttfärsen i butikerna ibland grå ut? Är det för att den är gammal?



Nej. Köttfärsen ser grå ut för att syret i förpackningen är slut. Det är när syre binds till järnet i köttet som det ser rött ut. Vid syrebrist blir köttet istället gråaktigt. Detta kan ju i sig visa att köttefärsen inte packeterats inom den närmsta timmen, men betyder inte att den legat i flera dagar. DVS. grå köttfärs = inte farligt.




Så sant.


Testar utochinvänd sushi.


Mango i, världens bästa kombo.


Bästa efterrätten, kladdkaka med hallon i och på.

 

Varför blir brödet, bullarna och kakorna bruna när de bakas i ugnen? Varför blir köttet brunt när det brynts? Och varför är det mest smak i skorpan? Under värmebehandling reagerar socker och proteiner med varandra och bildar arom- och smakämnen. Detta kallas Maillardreaktion. Det är Maillardreaktionen som ger livsmedlet mycket av den smak det får när det tillagas. Det mesta innehåller proteiner men inte socker. Därför ger tex smör en bättre stekyta än olja då smör innehåller laktos som är ett mjölksocker och olja inte har något socker i sig alls. Köttbullarna får finare yta om man har lite mjölk i och bröd med honung eller sirap i får finare färg än bröd utan.

 


Husmorsknep

2011-08-21
På diverse ställen har jag läst om hur bra ättika, salt och citron kan vara mot kalk. Då vi har det vattnet vi har här (kalkrikt!) är det ständigt kalkfläckar på allt som är i kontakt med vatten. Framförallt badrummet är svårt att hålla fint. Därför tänkte jag att det var dags att testa om denna mirakelkur fungerar!

En pressad citron blandade jag med 1 msk salt, 1 dl ättika och 4 dl vatten i en sprutflaska. Sen skakade jag blandingen och lät den stå tills saltet löst upp sig. Efter det sprutades hela badrummet ner, det fick verka 20 min, sen skrubbade och sköljde jag av. Såhär blev det:

Inte så dumt va?

Skärgård

2011-08-21










































Brukar du bli fisig av att äta baljväxter (ärtor, bönor och linser)? Genom att skölja dessa ordentligt och byta vatten flera gånger vid blötläggning/kokning kan man reducera de ämnen (oligosackarider) som orsakar gaser i magen. Även andra ämnen som hindrar proteinnedbrytning i tarmen försvinner bort med sköljvattnet. Jippie!


Vet du att i de minsta kapillärerna (ytte pytte små blodkärl) i kroppen flödar blodet med en hastighet av 1ml/5år.


Om

Min profilbild