Dagens: Det brinner i munnen!
2011-10-11
Varför känns chili så starkt? Varför svettas man, gråter och blir snuvig?
I chili finns ett ämne som heter capsaicin. Detta ämne är väldigt likt ämnen som frisätts i kroppen när vi får en inflammation. När tex ett sår blir inflammerat så blir området runt såret varmt, det ömmar och såret vätskas för att få ut oönskade partiklar och bakterier. Samma sak sker när vi äter chili. Vi blir varma, svettas och "gråter" för att få ut capsaicinet. Det kan t.o.m. ömma lite grann. Den kroppsliga reaktionen beror också på att de receptorer i kroppen som känner av capsaicin är samma som annars reagerar på värme. Alltså reagerar kroppen som om vi var för varma och vi börjar svettas.
Den här mekanismen sker också med mentol. De receptorer som i vanliga fall reagerar på kyla reagerar också på mentol, därför känns det som att mentol har en kylande effekt.
Den här mekanismen sker också med mentol. De receptorer som i vanliga fall reagerar på kyla reagerar också på mentol, därför känns det som att mentol har en kylande effekt.
Kommentarer
Trackback